• Close ×
  • Факти про чай

    Що являють собою трав’яні суміші?

    Трав’яні суміші, фруктові та трав’яні настої не є чаєм. У багатьох країнах, зокрема в США, цим сумішам помилково приписується користь для здоров’я й інші переваги чаю. Хоча існує всього три типи чаю – чорний чай, зелений чай і улун. Нижче ми наводимо короткий опис найбільш популярних трав’яних сумішей.

    Ромашка (Chamomillae romanae)

    Трав’яні настої з ромашки виробляються з рослини Chamomillae romanae. Ця однорічна рослина досягає приблизно 55 см у висоту. Ромашка містить 0.6% – 2.4% ефірних масел. Білу квіткову голівку збирають механічним способом і сушать в камерах для подальшого продажу.
    Ромашка протягом століть була відома своїми корисними властивостями і ще древні єгиптяни присвятили її своєму богові сонця і використовували ромашку в цілях ароматерапії. Ця спадщина ромашки продовжує жити й донині. Дослідження показують, що вона корисно впливає на людину при диспепсії, нервозності, депресії і головних болях.
    Тестуючи продукт на основі ромашки під назвою Kamillosan, відомий німецький фармацевтичний завод Chemiewerke Hamburg Pharmacy of West Germany виявив, що вона зменшує рівень шлункової кислоти і допомагає запобігти виразці шлунку. Вона також сприяє регенерації тканин у пацієнтів, які пережили операцію на шлунково-кишковому тракті та сечовидільній системі. Ромашка знижує рівень гістаміну, прибирає виразки і пухлини на шкірі, знімає набряк очей і головний біль, викликані алергією. Її рекомендують дітям для поліпшення травлення та вирішення проблем гіперактивності.
    Греки називали ромашку “kamai melon” (земляне яблуко), натхненні її схожим з яблучним ароматом, а іспанці називали її Manzanilla або “маленьке яблуко”.

    Перцева м’ята (Mentha piperita L.)

    Перцева м’ята походить з Середземномор’я, проте сьогодні вона культивується майже по всьому світу – на Балканах, в Північній Європі та в США. Їй характерний сильний аромат. Це багаторічна трав’яниста рослина з плоскою кореневою системою. Зазвичай вона досягає висоти близько 2 м і збирають її незадовго до цвітіння. М’ята містить 0,5 – 4% ефірного масла, яке включає ментол і ментолові ефіри.
    Письмові докази стародавнього Єгипту показують, що рослини групи Mentha культивувалися і використовувалися для медичного застосування ще 1000 років до нашої ери. Також відомо, що м’ятні рослини представляли собою цінний об’єкт торгівлі, і навіть приймалися в якості десятини для оплати податків.
    Дослідження показали, що настій перцевої м’яти призводить до значного збільшення виробництва жовчі у зв’язку з наявністю в ньому флавоноїдів. Лист м’яти перцевої або екстракти, отримані з нього, входять до складу великої кількості (близько 50) жовчогінних засобів, наприклад Cholagogum Nattermann (капсули, краплі), і т.д. шлунково-кишкових препаратів (близько 50), наприклад, Gastricholan Iberogast Ventrodigest і т.д.), печінкових ліків (більше 10), снодійних / седативних препаратів (більше 10), наприклад, Nerventee Stada, Esberi-Nervin краплі і т.д. , а також проносних засобів.

    Шипшина і гібіскус

    Зазвичай складається з 70% гібіскуса (суданської троянди або каркаде) і 30% шипшини. Гібіскус (Hibisci flos) походить з Анголи, але сьогодні культивується по всій теріторії тропіків. Це квітуча трав’яниста рослина з лопатевим листям. Гібіскус для трав’яних сумішей виготовляють з висушених чашечок, зібраних з плодів цього виду.
    Його вживають у великих кількостях в якості освіжаючого напою, що не містить кофеїну. Рослинні кислоти, що містяться в ньому, також діють як легке проносне.
    Гібіскус широко використовувався в Африканській народній медицині. Препарату приписується, окрім усього іншого, спазмолітична, антибактеріальна, жовчогінна, сечогінна та глистогінна властивості. Дослідження показали, що водні екстракти з квітів гібіскуса розслабляють мускулатуру матки і знижують кров’яний тиск.
    Шипшина є похідною від рослини Rosae pseudofructus. Це чагарник, який росте на висоті до 5 м з колючими гілками і квітами, близькими до 5 см в діаметрі з п’ятьма пелюстками. Рідними для шипшини є території Європи, Західної та Центральної Азії та Північної Африки. Проте сьогодні вона культивується також в Чилі, Болгарії, Румунії, Китаї та Угорщині. Шипшина використовується в народній медицині як сечогінний і проносний засіб. Завдяки високому вмісту вітаміну C шипшина також часто використовуються в якості чаю до сніданку.

    Коли чай не є ЧАЄМ

    Зелений чай, улун, чорний чай, чорний і зелений чай без кофеїну, зелений чай з жасмином і органічний чай виробляються з рослини під назвою Camellia Sinensis. Безліч торговельних марок використовують слово “чай” вільно, проте слово “чай” відноситься тільки до висушеного листя рослини Camellia Sinensis і не відноситься до таких настоїв як ройбуш, мате, фруктових та інших трав’яних сумішей.
    Традиційні форми чаю – це білий чай (дивіться відповідний розділ), зелений чай (неферментований), улун (частково ферментований) і чорний чай (повністю ферментований). Вони пропонують певні переваги для здоров’я, в той час як інші, такі як ройбуш, мате, фруктові та трав’яні суміші, зазвичай не містять цих корисних властивостей, хоча в той же час можуть володіти своїми специфічними перевагами.
    Чай Dilmah з жасмином (Jasminum officinale) містить 98% зеленого чаю (Camellia Sinensis) і 2% квітів жасмину.

    Органічний чай

    Виробництво органічного чаю здійснюється без додавання хімічних добрив, пестицидів та інсектицидів, в результаті чого продукт не містить хімічних залишків, які можуть призвести до негативних наслідків для здоров’я.


    назад
    Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26