• Close ×
  • Факти про чай

    Чи однакові антиоксиданти в зеленому та чорному чаї?

    Ще недавно вважалося, що зелений чай є найбільш антиоксиданто вмісним чаєм і що катехіни зеленого чаю (не окислені поліфеноли, що містяться в чайному листі) самі по собі є антиоксидантами, які визначають цілющі властивості чаю. Сьогодні вже достеменно відомо, що теафлавіни і теарубігіни, отримані шляхом конденсації окислених катехінів під час стадії ферментації при виробництві чорного чаю, є такими ж ефективними антиоксидантами (Люн та ін, 2001).

    Катехіни присутні в чайній флеші і, отже, в зеленому чаї:
    Виражені у % від сухої ваги

    Епікатехін 1 – 3%
    Епікатехінгаллат 3 – 6%
    Епігаллокатехін 3 – 6%
    Епігаллокатехін галлат 9 -13%
    Катехін 1 – 2%
    Галлокатехин 3 – 4%

    У процесі виробництва чорного чаю ці катехіни зазнають окислення і полімеризуються (конденсуються), наприклад:
    Епікатехін + Епігаллокатехін галлат + Кисень -> Теафлавін

    Парні катехіни, у тому вигляді, в якому вони присутні в чорному чаї, є в рівній мірі ефективними антиоксидантами. Людський організм виробляє вільні радикали за певних умов. Канцерогени і випромінювання з навколишнього середовища сприяють формуванню вільних радикалів. Ці вільні радикали в організмі викликають окислювальні зміни в ДНК (генетичний матеріал, що міститься у всіх клітинах). Зміни в ДНК у свою чергу несуть в собі загрозу виникнення раку. Вільні радикали блокуються і знищуються антиоксидантами чаю, як зеленого так і чорного.
    Зелений і чорний чай виробляється з рослини Camellia Sinensis. Зелений чай є неферментованим, обробленим паром відразу після збору, та зберігає світлий колір і легкий аромат. Чорний чай ферментують і потім сушать, в результаті чого має він більш темний колір чайного листа, а також більш виражений смак і аромат.


    назад
    Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26