• Close ×
  • Факти про чай

    Чи впливає чай на засвоєння заліза?

    Останнім часом серед людей, що дотримуються західної дієти, часто висловлюються переживання щодо впливу чаю на засвоєння заліза. Існуючі дослідження показали, що наукових підстав для таких переживань не існує.

    Дієтичне залізо існує у двох видах, гемове залізо (тваринного походження) і не гемове залізо (знаходиться в рослинах). Людський організм краще засвоює гемове залізо, ніж не гемове залізо. Гемового заліза засвоюється близько 15-35%, в той час як не гемового заліза поглинається лише 2-20% . Не гемове залізо як правило замінюється іншими дієтичними компонентами. Деякі компоненти в злаках і овочах, так само як і поліфеноли чаю, знижують засвоєння заліза організмом. Однак, дослідження показали, що чай зменшує всмоктування заліза тільки коли він споживається одночасно з їжею, яка містить не гемове залізо. Водночас чаювання між прийомами їжі ніяк не впливає на всмоктування заліза.

    Крім того здатність поліфенолів чаю знижувати всмоктування заліза зменшується за рахунок присутності інших дієтичних компонентів, зокрема аскорбінової кислоти (відомої своєю здатністю збільшувати засвоєння не гемового заліза) і молока.


    назад
    Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26