• Close ×
  • Факти про чай

    Яка поживна цінність чаю?

    Склад чаю змінюється залежно від клімату, пори року, садівничих практик та його різновидів. Поліфеноли є найважливішими компонентами в чаї, оскільки вони складають приблизно 36 відсотків сухої ваги чаю. Інші компоненти свіжого зеленого листа включають в себе кофеїн, білок, амінокислоти, вуглеводи, ліпіди, вітаміни та мінерали.

    Зелений і чорний чай мають однаковий хімічний склад. Головна відмінність цих двох видів чаю полягає в хімічних змінах, які відбуваються у процесі їх виробництва. У чорному чаї поліфеноли окислюються, чого не відбувається під час виробництва зеленого чаю.

    Одні з найбільш важливих груп поліфенолів – це катехіни в зеленому чаї, теафлавіни та теарубігіни в чорному чаї. Велику різноманітність фізіологічних властивостей чаю пояснюють присутністю в ньому катехінів, які нині відомі своїми антиоксидантними властивостями.
    Чорний чай повністю натуральний (не ароматизований) і не містить домішок. Він практично не містить калорій (1 калорія на 100 мл) і натрій, тому дуже підходить людям, які дотримуються низькокалорійної дієти або дієти з низьким вмістом натрію. Чай містить фторид, залишки вітамінів А, К, С, В-каротин і вітаміни групи B.

    Середньодобове споживання чаю у Великобританії, 3,43 чашки (650 мл), дає дуже мало калорій і лише невелику кількість жиру, в той самий час вносячи в раціон людини цінні мінерали та вітаміни. Він забезпечує:

    Більше половини загального споживання біологічно активних флавоноїдів.
    Майже 16% від добової потреби кальцію.
    Майже 10% від добової потреби в цинку.
    Більше 10% потреби фолієвої кислоти.
    Близько 9%, 25% і 6% вітамінів В1, В2 і В6 відповідно.


    назад
    Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26